What is Laminate AC Rating?

Bij het winkelen voor laminaatvloeren kunt u een term tegenkomen die wordt aangeduid als een “laminaat AC-classificatie”. AC-classificatie, wat “slijtageklasse” betekent, beschrijft de duurzaamheid van een vloer tegen een aantal sleutelfactoren . Hoe hoger de AC-classificatie, hoe duurzamer het is. Terwijl laminaat met een classificatie van AC1 alleen geschikt is voor gebieden met weinig bezoekers, zijn de laminaatvloeren met een hogere AC5-classificatie robuust genoeg voor gebruik in commerciële gebouwen, zoals drukke winkels.

 

Laminaat AC-classificatie bepaalt hoe goed een laminaatvloer bestand is tegen verschillende omgevingen. Slijtklasse werd voor het eerst geïntroduceerd door de Association of European Producers of Laminate Flooring (ELPF) . Sinds de conceptie is het aangenomen als de industriestandaard voor het beoordelen van laminaatvloeren .

Hoe wordt de AC-classificatie bepaald?

Om een ​​AC-classificatie te krijgen, moeten laminaatvloeren strenge tests ondergaan . Bekend als de Taber-test , beoordeelt het proces de vloer om de weerstand ervan te meten. De AC-classificatie is afhankelijk van hoe het omgaat met een aantal verschillende stresspunten. Slijtage, vlekken, impact, vocht, hitte en krassen zijn allemaal factoren die worden gebruikt om een ​​laminaat AC-classificatie te produceren.

Om een ​​AC-classificatie te krijgen, is voor elk aspect van de test een voldoende vereist . Als het er ook maar één niet haalt, krijgt het een “unrated”-label, wat betekent dat het de plank mis slaat wat betreft de kwaliteit die wordt verwacht door zowel retailers als consumenten.

AC4-AC5 beoordeelde commerciële laminaatvloeren in kantoorruimte

Twee hoofdgroepen verdelen laminaat AC-classificaties: residentieel en commercieel . Deze twee groepen worden vervolgens weer opgesplitst om het verkeersniveau te beschrijven dat ze kunnen weerstaan: gemiddeld , algemeen of zwaar .

De dikte van laminaatvloeren speelt vaak een rol bij een verschil in AC-classificatie. Over het algemeen geldt: hoe hoger de dikte, hoe beter de slijtvastheidsklasse .

Zie ook: Laminaatvloeren onderhouden

Verschillende Laminaat AC Ratings

Zoals we eerder aanstipten, hangt de slijtvastheidsklasse van laminaatvloeren af ​​van het vermogen om een ​​aantal verschillende tests te doorstaan . Hoe het omgaat met deze tests bepaalt zijn beoordeling.

Dus wat zijn de verschillende AC-beoordelingen? Je zult ze vaak beschreven vinden met een eenvoudig label:

Residentieel

AC1

Geschikt voor matig verkeer. Het meest geschikt voor gebruik in slaapkamers of logeerkamers waar weinig mensen komen.

AC2

Geschikt voor algemeen verkeer. Eet- of woonkamers zijn de beste plek voor AC2-gecertificeerde laminaatvloeren.

AC3

Geschikt voor zwaar verkeer. Over het algemeen geschikt voor alle ruimtes, vooral ruimtes zoals gangen waar veel mensen komen.

Reclame

AC4

Geschikt voor matig verkeer in commerciële ruimtes. Denk aan kleine kantoren, cafés of kleinere winkels.

AC5

Geschikt voor zwaar verkeer in commerciële ruimtes. Grote warenhuizen, openbare gebouwen en grote kantoren zijn de perfecte plek voor laminaat met een rating van AC5.

Mogelijk vindt u ook de AC-classificatie beschreven met behulp van pictogrammen. In deze afbeeldingen geven de verschillende AC-classificaties een huis ( residentieel ) of een commercieel gebouw ( commercieel ) weer. Ze kunnen ook pictogrammen voor mensen bevatten, evenals cijfers om de geschiktheid van de laminaatvloer voor gemiddeld ( 1), algemeen (2) of zwaar (3) gebruik weer te geven.

Laminaat AC-classificatie - pictogrammen voor slijtageklassen

Uw opties afwegen

Hoe hoger de AC-classificatie van het laminaat, hoe beter de duurzaamheid . Dus dat moet toch betekenen dat je altijd voor de hogere beoordeling moet gaan? Nou, niet altijd .

Zoals bij elke vloer hangt het maken van uw beslissing af van individuele omstandigheden. Laminaat met AC1-AC4-classificatie wordt gemaakt van directdruklaminaat, terwijl AC5 en hoger wordt gemaakt van hogedruklaminaat. Het verschil in productie zorgt voor kleine verschillen in uiterlijk en gevoel .

 

Loft Donkergrijze Laminaatvloer - AC3 Rating Loft Donkergrijs – AC3

 

Commerciële ruimten met veel bezoekers vereisen een laminaatvloer met een hoge duurzaamheid, hoewel er ook voordelen zijn aan het kiezen van laminaat van lagere kwaliteit.

AC3/AC4-geclassificeerde vloeren zijn over het algemeen gladder en voelen zachter aan dan vloeren met een hogere beoordeling. Hoewel de ruwe textuur van AC5 goed kan zijn voor commercieel gebruik, kan dit te schurend zijn voor eengezinswoningen, vooral als u jonge kinderen heeft .

Directdruklaminaat (AC1-AC4) is ook beter uitgerust om er realistischer uit te zien dan hogedruklaminaat. Dit komt ook door de dikte van de laminaatvloer en de slijtlaag. Elke verhoging van de AC-classificatie betekent een toename van 60% in slijtage. Zo heeft AC3 bijvoorbeeld 120% zwaardere slijtage dan AC1 . De zwaardere slijtage kan ook betekenen dat uw vloer er troebeler uitziet. Daarom, als u prioriteit geeft aan stijl boven duurzaamheid, bent u beter geschikt voor een vloer van mindere kwaliteit.